Παέγια με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ: (για 6 μερίδες)

 • 300 gr μύδια
  500 gr πεσκανδρίτσα 
  300 gr κυδώνια
  300 gr καλαμάρια
  200 gr γαρίδες
  200 gr καραβίδες
  200 gr τριμμένη ντομάτα
  100 gr κρεμμύδι 
  3 σκελίδες σκόρδο
  200 ml λάδι 
  5 gr καυτερή πιπεριά                                         
  αλάτι
  σαφράν 
  2 λίτρα νερό
   
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ
   
  Προετοιμασία για το ζωμό: 
   
  Καθαρίζουμε τα μύδια και τα κυδώνια ως εξής: Τα βάζουμε σε νερό που βράζει μέχρι να ανοίξουν, τα διαχωρίζουμε από το κέλυφος, τα πλένουμε καλά και τα τοποθετούμε χωριστά σε ένα πιάτο.Αυτά που δεν ένοιξαν τα πετάμε ενώ κρατάμε σε ένα σκεύος το νερό που έβρασαν.
  Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 100 ml λάδι και τσιγαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τις βάζουμε σε ένα πιάτο χωριστά και στο ίδιο λάδι τσιγαρίζουμε το κεφάλι της πεσκανδρίτσας αφού προηγουμένως το έχουμε αλευρώσει ελαφρά. Μόλις ροδίσει κι αυτό, το απομακρύνουμε και στην ίδια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα και κατόπιν προσθέτουμε την μισή ποσότητα ντομάτας ανακατεύοντας. Στη συνέχεια προσθέτουμε την πιπεριά, ανακατεύουμε και στο τέλος ρίχνουμε το νερό και αλάτι και αφήνουμε στη φωτιά.  
  Καθαρίζουμε την πεσκανδρίτσα από τα κόκκαλα και το δέρμα και τα ρίχνουμε στο ζωμό.Το κομμάτι που τρώγεται το κρατάμε χωριστά.Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες και κρατάμε τις ουρές. Τα κεφάλια και τα κελύφη τα ρίχνουμε στο ζωμό. Ρίχνουμε επίσης στο ζωμό το νερό που είχαμε κρατήσει από τα μύδια και τα κυδώνια. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνουμε να βράσει για 45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά τον σουρώνουμε. 
   
  Προετοιμασία για την παέγια: 
   
  Σε άλλο σκεύος τοποθετούμε το υπόλοιπο λάδι, την υπόλοιπη ντομάτα, το σκόρδο πολτοποιημένο και προσθέτουμε τα καλαμάρια και την πεσκανδρίτσα που είχαμε κρατήσει κομμένη σε κύβους. Ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό των θαλασσινών και για 10 λεπτά μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε αλάτι και σαφράν. Σε περίπου 8-10 λεπτά το ρύζι θα είναι έτοιμο.Πέντε λεπτά πριν σβήσουμε την παέγια όμως, τοποθετούμε τις ουρές από τις γαρίδες και τις καραβίδες καθώς και τα κυδώνια και τα μύδια επάνω στο ρύζι. Αφήνουμε την παέγια 5-6 λεπτά και σερβίρουμε.
   
  ΜΕ ΤΙ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ: Λευκό κρασί