ΡΥΖΙ

Δείτε τα είδη ρυζιού που παράγουμε

Παρόλο που η καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται από την αρχαιότητα σε κείμενα του Θεόφραστου (βοτανολόγος 370-285 π.Χ.), του Διοσκουρίδη (φυσιοδίφης 1ος αιώνας μ.Χ.) και του Γαληνού (γιατρός 130-200 μ.Χ.) που είχαν μελετήσει αρκετά το ρύζι ως φυτό, προϊόν διατροφής και μέσο θεραπείας ασθενειών του πεπτικού συστήματος, η συστηματική καλλιέργεια ρυζιού στη Ελλάδα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950 που άρχισε να αυξάνει σιγά-σιγά η κατανάλωση του.

Σήμερα το ρύζι καταγράφεται στις δυνατές ελληνικές καλλιέργειες, αφού παράγονται 120 χιλιάδες τόνοι ετησίως. Στο νομό Σερρών καλλιεργούνται περίπου 40.000 στρέμματα ρύζι και παράγονται περίπου 20.000 τόνοι ρυζιού ετησίως. Το ρύζι των Σερρών θεωρείται το πλέον εύγευστο λόγω του ότι φύεται μέσα στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Στρυμώνα.

 

 

Στους Ορυζόμυλους Αναγέννησης τα είδη ρυζιού που παράγουμε είναι:

DSC 5268

  • Καρολίνα (για χυλωμένο πιλάφι): Το ρύζι Καρολίνα καλλιεργείται στις παράχθιες περιοχές του ποταμού Στρυμόνα. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Η βασική ιδιότητα του ρυζιού αυτού είναι η μεγάλη ικανότητα του να απορροφά τα λίπη και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για πιλάφι και φαγητά φούρνου αλλά και για γεμιστά και ριζότο. Μαγειρεύεται με αναλογία 1:2,5 ή 1:3 ανάλογα με το γούστο.


DSC 5186

  • Νυχάκι: Το χρώμα του είναι λευκό - κρυσταλλιζέ και το σχήμα του μακρύσπερμο. Είναι ρύζι σκληρό και κατάλληλο για βράσιμο σε νερό που κοχλάζει ή σε ατμό. Ενδείκνυται κυρίως για μέτρια χυλωμένο πιλάφι και μαγειρεύεται με αναλογία 1:2,5 ή 1:3 ανάλογα με τις προτιμήσεις. 


 

DSC 5183

  • Μπόνετ ή parboiled: Το χρώμα του ρυζιού αυτού, κίτρινο ή υποκίτρινο προκύπτει από τον βρασμό του πριν αποφλοιωθεί ενώ ο εξωτερικός φλοιός απομακρύνεται στη συνέχεια κατά την επεξεργασία. Θεωρείται ιδανικό για πιλάφι και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό. Το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. DSC 5179

  • Γλασέ είναι από τα παλαιότερα είδη ρυζιού στην ελληνικη αγορά. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και γι'αυτό ενδείκνυται για σούπες (τις κάνει πιο πηχτές και πολύ νόστιμες), και γλυκά όπως το ρυζόγαλο.DSC 5225

  • Μπασμάτι: Λευκό και μακρύσπερμο ρύζι. Ιδιαίτερα αρωματικό, χαρακτηριστικό των περιοχών που καλλιεργείται. Προτείνεται για πιάτα εθνικ κουζίνας. Το άρωμα του αναδεικνύεται όταν τηγανιστεί ή όταν μαγειρευτεί με λαχανικά ή κρέας στο φούρνο.  • DSC 5190Κάργκο (cargo – brown) ή καστανό ρύζι: Προκύπτει μετά την απομάκρυνση του φλοιού, αλλά διατηρώντας τη στοιβάδα του περικάρπιου, που του προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, το άρωμα ξηρών καρπών και την τραχεία υφή. Το καστανό ρύζι θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων ολικής άλεσης, αφού δεν έχει χάσει την «ακεραιότητά» του από την επεξεργασία. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και προτείνεται στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Απαιτεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος και διατηρείται καλύτερα και περισσότερο όταν καταψύχεται, αφού έτσι αποφεύγεται η οξείδωση των λιπαρών του. Μαγειρέψτε το με καρυκεύματα για να αναδείξετε τη γεύση του. 

 

 

 

DSC 5206

  • Ρύζι μπριζέ ή σπασμένο ρύζι είναι υποπροιόν της επεξεργασίας του ρυζιού ειδικότερα είναι τα υπολείμματα του ρυζιού τα οποία απομένουν μετά από την διαδικασία της αποφλοίωσης και χρησιμοποιείται κυρίως σαν ζωοτροφή (κυρίως για σκύλους).