ΟΣΠΡΙΑ

Δείτε τα είδη οσπρίων που παράγουμε


Τα όσπρια είναι άλλη μια διαδεδομένη τροφή στους αρχαίους Έλληνες, η καλλιέργεια τους άρχισε σχεδόν παράλληλα με αυτή των δημητριακών. Τα όσπρια κατέχουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή του ανθρώπου, χάρη στο ότι έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και σχεδόν μηδενική περιεκτικότητα σε λιπαρά μία συνδυασμένη κατανάλωση οσπρίων με δημητριακά (πχ φακές με ρύζι) ή οσπρίων με κάποιο ζωικό τρόφιμο (πχ φασόλια με τυρί) δίνει ένα ικανοποιητικό συνδυασμό αμινοξέων, που καλύπτει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες του οργανισμού σε πρωτεΐνη. Σήμερα στην Ελλάδα η χρησιμοποίησή τους είναι ευρύτατη. Η Ελληνική κουζίνα είναι γεμάτη συνταγές μαγειρικής με βάση τα όσπρια. Η φαντασία και η μαγειρική τέχνη των προγόνων μας, μας έχουν αφήσει μια τεράστια κληρονομιά.

 

 


Στους Ορυζόμυλους Αναγέννησης τα όσπρια που παράγουμε είναι:

DSC 5209

 

 • Φασόλια μέτρια (με λεπτή φλούδα), τα πιο ιδανικά φασόλια για παραδοσιακή Ελληνική φασολάδα.

 

 

 

 

DSC 5204

 

 • Μπαρμπούνια. Μαγειρεύονται στην κατσαρόλα με λαχανικά και ρύζι, αρωματισμένα με βασιλικό.

 

 

 

 

DSC 5212

 

 • Φασόλια πλακέ μεγαλόσπερμα, γνωστά και ως «τσαλιά». Ιδανικά για φασολάδα ή σαλάτες.

 

 

 

 

DSC 5202

 

 • Φασόλια μαυρομάτικα τα οποία είναι ιδιαίτερα στην γεύση, ιδιαίτερα και στην εμφάνιση. Τα μαυρομάτικα φασόλια μπορούν να γίνουν μια απαραίτητη σαλάτα στο καθημερινό μας τραπέζι.

 

 

 

  

DSC 5219

 

 • Φασόλια Γίγαντες. Μαγειρεύονται στο φούρνο κοκκινιστά, χορταστικά και υγιεινά, σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.

 

 

 

 

DSC 5237

 

 • Ρεβίθια. Αχνιστή ρεβιθάδα, σωστά μαγειρεμένη είναι ένα πολύ υγιεινό και ελκυστικό πιάτο.

 

 

 

 

DSC 5229

 

 • Φακές ψιλές & χοντρές. Φακές σούπα - μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή.

 

 

 

 

DSC 5223

 • Ποπ κορν

Το Ποπ Κορν ή Παπαρδέλα ή Πατλάκα ή Πασπάτα είναι καλαμπόκι το οποίο έχει φουσκώσει αφού έχει θερμανθεί, είναι ένα γρήγορο και καλό σνακ που δεν ξεπερνάει τις 60 θερμίδες Το καλαμπόκι είναι σε θέση να σκάσει γιατί, σε αντίθεση με άλλα δημητριακό, οι πυρήνες του έχουν φλοιό που προστατεύει από την υγρασία και μια παχιά αμυλούχο γέμιση. Αυτό επιτρέπει στην πίεση να αυξάνεται σταδιακά στο εσωτερικό μέχρι τελικά να «σκάσει», θεωρείται αγαπημένο σνακ των παιδιών και των cinefil. 

 

 

 

DSC 5246

 •  Πλιγούρι

Είναι το αλεσμένο σιτάρι, πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει αποδειχθεί ότι μετά την κατανάλωσή η γλυκόζη του αίματος ανεβαίνει πολύ πιο ήπια, με αποτέλεσμα να θεωρείται άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς, επίσης μικρή ποσότητα από πλιγούρι προσφέρει αίσθημα πληρότητας, οπότε συνιστάται και για δίαιτες. Tο καλό πλιγούρι δεν πρέπει να πετρώνει, ενδείκνυται ως για σαλάτες

Κορκότο
Το κορκότο είναι αποφλοιωμένο και σπασμένο σκληρό σιτάρι το οποίο αφού αποφλοιωθεί και έπειτα αλεσθεί, κοσκινίζεται και είναι έτοιμο προς χρήση. Στην πράξη είναι σαν το πλιγούρι, με τη διαφορά ότι το πλιγούρι είναι βρασμένο, ενώ το κορκοτο απλά αφήνεται για λίγο στο νερό και επακολουθεί αποφλοίωση. Χρησιμοποιείται κυρίως στην ποντιακή κουζίνα για την παρασκευή διαφόρων φαγητών.

 

 

DSC 5243

 

 • Φάβα-κομμένο μπιζέλι

Το κομμένο μπιζέλι χρησιμοποιείται για την παραγωγή της πράσινης φάβας η οποία καταναλώνεται κυρίως σε περιόδους νηστείας, επίσης ονομάζεται και μπιζελόφαβα ή πράσινη φάβα καθώς μετά το μαγείρεμα έχει την ίδια μορφή με την φάβα., ενώ λόγω του έντονου χρώματος της δίνει ξεχωριστή γεύση στο τραπέζι και μπορεί να γίενι η βάσει πολλών πιάτων

 

 

DSC 5239

 

 • Αποφλοιωμένο σιτάρι

Είναι το προϊόν που προκύπτει από την αποφλοίωση του σκληρού σίτου το οποίο αποτελεί την τη βάση από την οποία προέρχονται σχεδόν όλα τα άλευρα αλλά και τα ζυμαρικά.