ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

Τα παραδοσιακά ζυμαρικά που παράγουμε είναι:

 

 

DSC 5162Χυλοπίτες

Αν κάποιο ζυμαρικό μπορεί να χαρακτηριστεί ελληνικό, αυτές είναι σίγουρα οι χυλοπίτες! Οι χυλοπίτες λοιπόν παρασκευάζονται από αλεύρι, αυγά, γάλα και αλάτι. Η ζύμη ανοίγεται σε λεπτό φύλλο, και έπειτα κόβεται σε λωρίδες.. Οι χυλοπίτες απλώνονται για ορισμένες μέρες σε καθαρά σεντόνια, μακριά από σκόνες και έντομα για να στεγνώσουν και να ξεραθούν τελείως.

 

Υβριστόν

Το υβρίστον ή Ευριστόν είναι μια ποντιακή συνταγή, ειδικότερα είναι οι παραδοσιακές σπιτικές χυλοπίτες. Παρασκευάζονται από αλεύρι και σιμιγδάλι, τα οποία δίνουν απαλά φύλλα ανοιγμένα στο χέρι. Αποτελεί ενα γρήγορο νόστιμο υγιεινό πιάτο στην κουζίνα σας.

DSC 5160Τραχανάς (ξινός- γλυκός)

Ο παραδοσιακός τραχανάς έχει μεγαλώσει γενιές Ελλήνων. Είναι ζυμαρικό φτιαγμένο από αλεύρι και γάλα και έχει σχήμα κοκκώδες και ακανόνιστο. Οι κόκκοι έχουν διάμετρο περίπου 2-3 χιλιοστά. Υπάρχει σε διάφορες ποικιλίες: ξινός και γλυκός, χοντρός και ψιλός. Ο ξινός τραχανάς ζυμώνεται με γιαούρτι.

Κατά την παρασκευή του τραχανά, το τελευταίο στάδιο είναι το στέγνωμά του. Για να γίνει αυτό ο τραχανάς απλώνεται ώστε να έχει τη μέγιστη δυνατή επιφάνεια.

Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, όμως περιέχει και λιπαρά κάτι που καθιστά αναγκαία τη μη χρήση μεγάλης ή καθόλου ποσότητας ελαιολάδου και λοιπών λιπαρών για την παρασκευή του.

Η παρουσία του γάλακτος στη συνταγή του τραχανά αυξάνει την παρουσία πρωτεΐνης και ασβεστίου, γι’ αυτό αποτελεί κατάλληλη και θρεπτική τροφή για παιδιά. Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μαγνήσιο που είναι απαραίτητο για ανάπτυξη, σύσπαση μυών, ρύθμιση αρτηριακής πίεσης.

 

 

DSC 5165Κους κους